Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete
DESIGN BY bymt

A "Magyar Szürkmarha Hús" földrajzi árujelző hivatalos leírása

A termék típusa
Az 510/2006/EK tanácsi rendelet 1. cikkének árufelsorolásában:
1.1 csoport: Friss hús (valamint vágási melléktermékek és belsőség)

A "Magyar szürkemarha hús" jellemzése és bemutatása:
A "Magyar szürkemarha hús" elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a Magyar szürke szarvasmarha fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.
A termék bemutatása során felhasznált kutatási eredmények mind igazolják a "Magyar szürkemarha hús" kiemelkedő beltartalmi értékeit illetve minden más marhahústól eltérő
ízvilágát és minőségét.

A "Magyar szürkemarha hús" biokémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságainak bemutatása:
A hús legszembetűnőbb tulajdonsága sötét-élénkvörös színe, ami nagy pigmenttartalmának köszönhető, ezt jól mutatják a 1. táblázat eredményei. A hús a színe alapján is
megkülönböztethető, mivel izompigmenttartalma meghaladja a más marhahúsokban mért értékeket, így lényegesen sötétebb tónusú a többi marhahúsnál.
A "Magyar szürkemarha hús" csepegési vesztesége minimális, állaga száraz-rostos ami a hagyományokra épülő extenzív jártatva legeltetés eredménye. A kizárólag legelőn tartott állatok húsa minimális mennyiségű izmon belüli faggyút tartalmaz (~1,2%), ami előnyösnek minősül az egészséges táplálkozás tekintetében.
A "Magyar szürkemarha hús" jól látható márványozottságát inkább a kötőszöveti, mint az intramuszkuláris faggyú okozza. A "Magyar szürkemarha hús" szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől.

Magyar szürkemarha hús hivatalos termékleírása

 

HIVATALOS ÉRTESÍTŐK:

 

Oltalom alatt a magyar szürkemarha hús

Az Európai Bizottság bejegyezte a "Magyar szürkemarha hús" elnevezést az oltalom alatt álló eredet megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mintegy 120 a friss hús kategóriába tartozik.
A nyilvántartásba vétel egyik előnye, hogy védelmet biztosít a névbitorlókkal  szemben, hiszen a bejegyzett elnevezést más uniós ország nem használhatja. A másik előny az uniós szimbólum használatában rejlik. A magyar terméket beazonosíthatóvá és a köztudatban is megkülönböztethetővé teszi.
A  bejegyzéssel a "Magyar szürkemarha hús" hivatalosan is  olyan prémium húsok közé tartozik,  mint az Egyesült Királyság számára bejegyzett Welsh Beef és Scotch Beef, a francia Maine-Anjou vagy a szintén francia Génisse Fleur d'Aubrac.
A szimbólum jelenléte valamennyi európai fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a termék sajátos jellege annak földrajzi származásából fakad, ezáltal a fogyasztók körében is nagyobb bizalmat élvez.
A bejegyzés napjától kezdődően (2011.december 9.) valamennyi "magyar szürkemarha hús" elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén – összhangban a termékre vonatkozó leírással – meg kell jelennie az oltalom alatt álló földrajzi jelzés megjelölést tartalmazó uniós szimbólumnak.

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel, illetve eredet megjelöléssel ellátott mezőgazdasági termékek és élelmiszerek értékeinek megőrzésére az Európai Unió 1992-ben elismerési rendszert hozott létre. A program célja, hogy ösztönözze a mezőgazdasági termelés változatosabbá tételét, az elismert termékek támogatását; eszköz arra, hogy az agrárgazdasági szereplők számára lehetővé tegye termékeik piaci értékének növelését, védje a visszaélésektől a tagállamok azonosítható földrajzi eredetű termékeit, ezzel biztosítva fennmaradásukat, állandó minőségüket.
Ahhoz, hogy egy termék elnevezése közösségi oltalmat élvezzen, a termék előállítóinak részletes termékleírást kell készíteniük. Amennyiben a benyújtott dokumentumok alátámasztják a termék jogosultságát az oltalomra, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Eredetvédelmi Tanács javaslata alapján, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala egyetértésével határozatot hoz és a kérelmet az Európai Bizottsághoz továbbítja.

 

« Vissza a kezdőlapra
www.szurkemarha.hu http://www.szurkemarha.hu/